Antivirus coating voor papier

Antivirus coating voor papier

Update Februari 2022: de intkfabrikant heeft dit product van haar website verwijderd. Wij zijn aan het onderzoeken wat hier de reden van is en zullen eventuele updates hier vermelden.

Inkt- en coatingontwikkelaar Epple Druckfarben AG ontwikkelde een antivirus coating voor papier, karton en drukwerk. Daarmee haakt men in op de problematiek van het Corona virus.

De basis van de coating is een watergedragen vernis met de naam Finishfit Microbe Protect 2400. Doordat het een vernis is, kan de coating met normale drukpersen worden aangebracht op drukwerk en papier!

Doel

Het doel van de coating is het verlagen van bacteriën en virusdeeltjes op drukwerk en papier. Een eenvoudig toepassingsvoorbeeld is het overhandigen van een visitekaartje. Daarbij vindt al snel bacterie- of virusoverdracht plaats. Deze antivirus coating voor papier, karton en drukwerk heeft bewezen tot 99,9% van genoemde deeltjes te doden.

Toepassingen

Wij kunnen de lak aanbrengen op nagenoeg alle drukwerken, want het is feitelijk vergelijkbaar met een standaard persvernis. Alleen is de chemische samenstelling aangepast.

De grootste toegevoegde waarde zit natuurlijk bij producten die veel van hand tot hand gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan;

  • Visitekaartjes
  • Speelkaarten
  • Tijdschriften
  • Menukaarten
  • Verpakkingen (zoals bijvoorbeeld medicijndoosjes)

Werking

De chemische samenstelling van de lak bevat een actieve formule met nanozilver. Nanozilver beschikt over antimicrobiële en antivirale eigenschappen. Ingewikkeld gezegd: de zilvernanodeeltjes laten geladen zilverionen (Ag+) vrij, waardoor het aantal bacteriën en virusdeeltjes aanzienlijk wordt verminderd.

De fabrikant heeft de effectiviteit op drukmonsters aangetoond door middel van tests. Deze tests zijn is uitgevoerd volgens de ISO 22196 norm. Dankzij de aanwezigheid van de lak kon een reductie tot maar liefst 99,99% worden aangetoond bij de volgende bacteriesoorten;

  • Escherichia-coli (E. coli)
  • Staphyloccocus aureus (S. aureus)

Eigenschappen

De fabrikant beschrijft onder anderen de volgende eigenschappen, waarin wij de (druk-)technische eigenschappen achterwege laten;

  • De lak vertoonde in de tests een permanente (24/7) en langdurige effectiviteit
  • Er is sprake van een hoge schuurweerstand, waardoor bij wrijving de (werking van de) lak niet snel vermindert
  • De lak is zeer vochtbestendig, dus niet erg gevoelig voor vocht

Uiteraard wordt de gevoeligheid voor vocht wél bepaald door de drager (bijvoorbeeld het papier of karton).

Uw drukwerk Corona proof?

De verkrijgbaarheid van deze lak is binnen Europa goed geregeld. De bekendheid van de lak helaas nog niet. Daardoor zal het de komende tijd nog een kleine uitdaging zijn om het materiaal op drukwerk te krijgen. Maar, daar wordt gelukkig hard aan gewerkt. Bovendien is de noodzaak groot – mede hierdoor zou de lak de komende tijd meer en meer gemeengoed moeten worden!

Mocht u interesse hebben, bel ons dan. We nemen uw project (het gewenste product) door en op basis daarvan beoordelen wij de haalbaarheid!

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES