tekort aan verpakkingsmateriaal

Run op verpakkingsmateriaal door Corona

Tijdens de eerste Corona-golf sloten veel bedrijven hun deuren, waardoor de consument meer online ging winkelen. Het gevolg hiervan was een run op verpakkingsmateriaal.
Gelukkig konden fabrikanten van verpakkingsmateriaal nog terugvallen op aanwezige voorraden. Ook was er sprake van een verschuiving; verbruik van verpakkingen viel stil bij bepaalde branches en daarnaast verplaatste het verbruik zich van fysieke winkels naar webwinkels. Hierdoor waren er in die eerste Corona-golf nog geen noemenswaardige problemen. Toch ontstond er een beginnend tekort aan golfkarton.

Update Januari 2022: zie onderaan dit artikel voor actuele doorlooptijden!

De tweede golf: tekorten ontstaan

Door de tweede golf nam de vraag naar verpakkingsmateriaal wederom fors toe. Meer groei bij online winkels, waardoor deze meer en meer gingen verzenden. Hierin speelden ook de feestdagen eind 2020 een rol. De extra groei werd echter niet meer gecompenseerd, want er was geen verdere afname in andere branches. En ook niet bij fysieke winkels omdat deze al minder omzetten. Het gevolg: een serieus tekort aan verpakkingsmateriaal.

Golfkarton raakt “op”

Dit tekort was goed merkbaar bij bijvoorbeeld golfkarton. Binnen slechts enkele maanden liepen de levertijden hard op, want er was vanuit Amerika (de belangrijkste leverancier van materiaal), zeer weinig aanvoer van papier. En met het opraken van het papier waaruit golfkarton wordt geproduceerd, zijn ook de reservevoorraden opgeraakt.

Prijsstijgingen en levertijden

Als gevolg van de tekorten zijn eind 2020 de eerste prijsstijgingen doorgevoerd. Allereerst voor papier, maar daardoor loopt ook de prijs van golfkarton op. Duurdere dozen dus! Per Januari is de markt ongeveer 4% tot 5% verhoogd. Naar verwachting zullen de prijzen in 2021 verder gaan oplopen. We krijgen signalen dat in Februari eenzelfde stijging wordt voorzien.

Daarnaast lopen ook levertijden op. Konden wij voorheen nog wel eens stunten met maatwerkdozen binnen enkele dagen, nu lopen de standaard levertijden flink op. Maar: bel gerust als u haast heeft, we kunnen altijd kijken wat we kunnen betekenen…

Prijsstijgingen en levertijden

We willen u dus adviseren om serieus rekening te houden met deze situatie;

  • Zoek pro-actief naar alternatieven
  • Denk aan uw (verpakkings-)budget
  • Verhoog voorraadbuffers van uw verpakkingen
  • Houdt uw productie- en leveringsplanningen in de gaten
  • Denk ook aan andere materialen, zoals bedrukte tape (klik hier!)

Voorziet u problemen of wilt u ze gewoon vóór zijn, bel of mail ons dan. We kunnen samen kijken naar verpakkingsalternatieven. En zit u écht omhoog, wellicht vinden we nog nét een restvoorraadje of kunt u vooruit met een incourante maat!
We pakken u graag in met een werkbare oplossing.

Bronvermelding uitgelichte foto: logistiek.nl.

Levertijden Januari 2022

De situatie per Januari 2022 is niet veel anders dan die in heel 2021. De oorzaken van tekort aan karton wordt weliswaar langzaam aangepakt (bijvoorbeeld doordat er meer oud papier binnen Europa blijft), er is echter een enorme inhaalslag te maken. Productiebedrijven kampen bijvoorbeeld nog steeds met backorders.

Daarnaast spelen personele problemen een rol. Tekort aan personeel ontstaat niet alleen door tijdelijke problemen (zoals Corona, quarantaine, etc.) maar ook door krapte op de arbeidsmarkt.

Op dit moment dient de markt rekening te houden met de volgende doorlooptijden;

  • Flexo bedrukt karton: 8 tot 10 weken
  • Gestanst karton: 8 tot 10 weken
  • Offset gecacheerd karton (Fusion papier): 12 tot 14 weken
  • Offset gecacheerd karton (GD papier): 8 tot 10 weken
  • Overige kartonnen producten: 4 tot 6 weken

Het blijft dus verstandig om voorlopig de verlengde doorlooptijden in bestelsystemen te laten staan. Want, ook al loopt de markt IETS in ten opzichte van 2021, het blijft een fragiele situatie en onzekere markt!

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES