Snijtekens
Om te zorgen dat de afwerker van drukwerk precies op de juiste plek het drukwerk snijdt, worden er snijtekens (of crop marks) buiten het drukbeeld geplaatst. Het zijn dunne hulplijntjes in de hoeken van een ontwerp. Mede hierom zijn de drukvellen altijd groter dan het uiteindelijke drukwerk.

Wat zijn snijtekens (crop marks)
Snijtekens (ook wel crop marks genoemd) zijn dunne lijntjes in de hoeken van een ontwerp, net buiten het drukbeeld geplaatst, die het uiteindelijke eindformaat aangeven. Ze staan dus in de afloopmarge en zijn bedoeld om aan te geven: hier snijden!
Waarom zijn deze tekens nodig?
Drukwerk wordt meestal op grotere vellen gedrukt dan het eindformaat. Stel: je wilt een flyer op A5-formaat, dan wordt die waarschijnlijk gedrukt op een groter vel, samen met andere flyers. De cropmarks helpen de afwerker om precies te zien waar gesneden moet worden, zodat jouw ontwerp uiteindelijk netjes op A5-formaat eindigt. Zonder dat er witranden ontstaan of dat er per ongeluk iets van het ontwerp wegvalt.
Wat gebeurt er zonder snijtekens?
Zonder deze hulplijntjes in de afloop, zal de afwerker gokken waar de snijlijn loopt. Dat vergroot de kans op fouten of snijverschillen. Denk daarbij aan een achtergrondkleur die nét niet tot de rand loopt, of een logo dat iets te dicht op de rand staat en daardoor wordt afgesneden.
Moet ik deze crop marks zelf toevoegen?
Werk je met professionele grafische software zoals Adobe InDesign? Dan kun je bij het exporteren van de druk-PDF aanvinken dat je crop marks én afloop (bleed) nodig hebt. Let op: je dient snijtekens altijd combineren met afloop, anders zie je ze niet.
Conclusie
Snijtekens zijn hulplijnen voor de afwerker, staan buiten het uiteindelijk zichtbare drukbeeld en zorgen ervoor dat je drukwerk netjes en precies op maat wordt gesneden!
Snijtekens instellen via Microsoft Word
Word is geen professioneel pakket om documenten te maken voor drukwerk. Er is daarom geen mogelijkheid om snijtekens in te stellen. Wel kan er ‘handmatig’ afloop aan een document worden toegevoegd. Zie hiervoor de uitleg over ‘Afloop‘.
Snijtekens instellen via Canva
Canva biedt geen mogelijkheid om automatisch traditionele snijtekens toe te voegen, zoals in professionele ontwerpprogramma’s als Indesign. Canva biedt wel de mogelijkheid om “afloop afdrukken tonen” in te schakelen. Dit maakt een hulplijn zichtbaar rondom je ontwerp, zodat je kunt zorgen dat je beeld of achtergrondkleur netjes doorloopt tot in de afloop.
Let erop dat deze functie dus geen hulplijntjes of cropmarks toevoegt aan het uiteindelijke PDF-bestand, het helpt je alleen om ervoor te zorgen dat je je beeld buiten het netto zichtbare beeld kunt plaatsen.
Snijtekens instellen via Adobe Indesign
De volgende stappen dienen doorlopen te worden om snijtekens in te stellen in Indesign.
1. Document voorbereiden
Zorg ervoor dat het document de juiste afloopinstellingen heeft. Dit is cruciaal, omdat snijtekens samenwerken met de afloop om een correct gesneden eindproduct te garanderen. Meestal is dit 3mm.
2. PDF exporteren
- Ga naar “Bestand” > “Adobe PDF-voorinstellingen” en kies een geschikte voorinstelling (bijvoorbeeld “[PDF/X-1a:2001]”)
- In het dialoogvenster “Adobe PDF exporteren” ga je naar het tabblad “Tekens en afloopgebied” (of “Marks and Bleeds” in de Engelse versie)
3. Snijtekens selecteren
- Vink het vakje “Snijtekens” (of “Crop Marks”) aan
- Eventueel kun je hier ook andere tekens selecteren, zoals registratietekens of kleurenbalken, afhankelijk van de vereisten van de drukker
4. Afloopinstellingen
Zorg ervoor dat de optie “Afloopinstellingen van document gebruiken” is aangevinkt.
Op die manier wordt de afloop die je in je document hebt ingesteld meegenomen in de PDF.
5. Exporteren
Klik op “Exporteren” om de PDF op te slaan als drukbestand.