Fusie PostNL - SANDD

6 Oktober 2023 – bericht over de fusie van PostNL en SANDD geactualiseerd
12 April 2021 – bericht geactualiseerd

Alsnog overname van SANDD

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) verleent met terugwerkende kracht alsnog de overnamevergunning aan PostNL, voor de overname van SANDD. Zij liet onderzoek doen en daaruit kwam naar voren dat;

  • PostNL vóór de fusie te weinig verdiende om de 5-daagse postbezorging te kunnen garanderen
  • SANDD vóór de overname op “de rand van een faillissement” stond

Zonder de overname komt de levensvatbaarheid en betaalbaarheid van de postbezorging in Nederland in gevaar, zegt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Ze verleent met terugwerkende kracht een vergunning voor de overname.

Keijzer ziet het als haar taak “te zorgen voor een betaalbare, beschikbare en betrouwbare postbezorging in een markt die 6-10 procent per jaar krimpt”. Er zijn wel voorwaarden gesteld aan de fusie;

  • PostNL dient regionale concurrenten toegang te blijven geven tot haar landelijke netwerk
  • Er is minder ruimte om de tarieven te verhogen die voor deze toegang wordt berekend

De berichtgeving van September / Oktober 2023

2023: vergunning voor fusie van PostNL en SANDD terecht ongeldig

In September 2023 oordeelt de rechtbank van Rotterdam dat de vergunning voor de fusie van PostNL en SANDD in 2019 terecht is geweigerd. Hiermee zou de fusie eigenlijk van de baan moeten zijn, ware het niet dat de teruggang naar de oude situatie vrijwel onmogelijk is. De bedrijven opereren al jaren operationeel en juridisch als één bedrijf.

Voor meer/ uitgebreidere berichtgeving over deze recente uitspraak klikt u hier!

De berichtgeving van Juni 2020

Fusievergunning ongeldig

De rechtbank van Rotterdam heeft geoordeeld, dat de door de regering verleende vergunning voor de fusie van PostNL en Sandd ongeldig is. Reden is, dat deze vergunning op onzorgvuldige wijze tot stand zou zijn gekomen. Hierdoor staat de fusie op losse schroeven.

Bezwaren

De Autoriteit Consument & Markt ging eerder ook al niet akkoord met de fusie. Dit omdat door de fusie van PostNL en SANDD het bedrijf een monopoliepositie op de Nederlandse postmarkt zou verkrijgen. Het gevolg daarvan zou een forse stijging van zakelijke posttarieven (kunnen) zijn.

Het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) deelde deze angst. Weliswaar vanwege een iets ander belang: doordat posttarieven stijgen, zal het gebruik van digitale media versneld groeien. Het gevolg hiervan is versnelde afname van gedrukte media. En dat is iets waar het KVGO haar leden natuurlijk zo lang mogelijk voor wil behoeden.

Fusievergunning

In november 2019 legde staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) het ACM-oordeel naast zich neer. Ze drukte de fusie erdoor. Wel stelde zij twee voorwaarden;

  • Een beperkte ruimte tot prijsverhogingen
  • Het openstellen van het PostNL-netwerk voor concurrenten

Meer informatie over het fusiedossier leest u hier (klik).

Post via Incido!

Incido beweegt voor haar klanten mee in de roerige postmarkt. Wij zijn reseller van een grote alternatieve postaanbieder. Daardoor hebben wij de beschikking over een eigen “gedeeltelijk bezorgnetwerk”. Dankzij dit netwerk hebben we directe toegang tot alle postbussen in Nederland. Daarnaast bouwen we op zeer goede contacten met de internationale postbedrijven. Hierdoor kunnen we (voor met name zakelijke post) zeer interessante tarieven bieden aan onze klanten!

Lees meer over deze dienst door hier te klikken.

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES