Papieren drankflessen

Edit 16 Februari 2021: zie onderaan artikel

Papier – voor fris, drank en bier!

Het vervangen van glas en kunststof krijgt gelukkig ook de aandacht van drankfabrikanten. Zo zijn er vergevorderde ontwikkelingen bij de joint venture Paboco (paper bottle company), een samenwerkingsverband van onder anderen Coca Cola en Carlsberg, voor de ontwikkeling van papieren drankflessen: flessen die worden geproduceerd uit papierpulp. Johnnie Walker gaat nog een stap verder met de papieren Pulpex-fles.

Papier en biobased folie

Het persen van flessen uit hout- of papiervezel is natuurlijk één. Maar… hoe zorg je ervoor dat de drank niet binnen no-time door het papier heen sijpelt. Dit vraagstuk lost Paboco op door aan de binnenzijde een flinterdunne folie aan te brengen. Deze folie wordt geproduceerd uit zogenaamde “hernieuwbare grondstoffen“; het is daarmee biologisch afbreekbaar en belast het milieu zo weinig mogelijk.

Hernieuwbaar wil zeggen, dat er grondstoffen worden gebruikt die in wezen onbeperkt beschikbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vermalen botten van slachtdieren. Dit materiaal is uitermate geschikt om biologisch afbreekbare plastics van te produceren.

Pulpex: papier en hars

Wellicht nog fraaier is de oplossing van Johnnie Walker met haar Pulpex bottle, welke in plaats van het folie een harslaag aanbrengt aan de binnenzijde van de fles. Deze papieren drankflessen worden geproduceerd uit duurzame houtpulp met een plastic-vrije harscoating. De fles is hierdoor biologisch afbreekbaar maar ook 100% recyclebaar. De dop is van aluminium.

Overigens spreken ook Unilever en Pepsi Cola de verwachting uit, om in 2021 papieren Pulpex-flessen te lanceren.

Meer weten?

Al bijna 20 jaar houdt Incido zich bezig met de milieu-impact van drukwerk en aanverwante zaken. We zijn daarin overigens meer realist dan idealist: afschaffen van drukwerk teneinde het milieu te sparen is natuurlijk geen advies. Maar wel zijn we scherp op ontwikkelingen. Denk aan verpakkingen, disposables, sealfolie, etc.

Eens over doorpraten? Mail of bel ons gerust!

Edit 16-02-2021: Coca Cola gaat testen!

Recent heeft The Coca Cola Company bekend gemaakt om een papieren fles te gaan testen op de Europese markt. Het prototype van de fles bestaat uit papier met een recyclebare binnenlaag en dito dop. Daardoor is de fles geschikt voor zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende dranken.
De Hongaarse markt krijgt de primeur in de vorm van het drankje “AdeZ”.

Coca Cola noemt de test “een mijlpaal in onze zoektocht naar de ontwikkeling van een papieren fles“.

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES