Resolutie van afbeeldingen
De resolutie van een afbeelding bepaalt hoe scherp en gedetailleerd deze er in het drukwerk uitziet. Voor drukwerk wordt de resolutie aangegeven in DPI (dots per inch) – hoe hoger dit getal, des te scherper het resultaat. Ons uitgangspunt daarbij is overigens 300DPI.

Resolutie van afbeeldingen
De afbeeldingsresolutie bepaalt hoe scherp en gedetailleerd een afbeelding is. In drukwerk duiden we de resolutie aan in DPI (dots per inch). Voor het meeste normale offset drukwerk is 300 DPI de standaard. Daarom houden wij dat getal in principe ook aan voor printwerk. Afbeeldingen met een lagere resolutie kunnen wazig of blokkerig worden afgedrukt.
Beeldschermen
Als een afbeelding slechts 72 DPI is, voldoet deze aan de resolutie van je beeldscherm. Hij zal er dan dus waarschijnlijk scherp uitzien. Aangezien de resolutie van een drukpers vele malen hoger is, kan een afbeelding die er op het scherm goed uitziet, er in het drukwerk toch slecht uitzien.
Niet drukken met een lage resolutie?
We kunnen alles drukken. Ook afbeeldingen van een lage kwaliteit of lage DPI-waarde. Of je het goed gaat zien, ligt aan een aantal factoren. Een afbeeldingsresolutie van 250 DPI weerhoudt ons niet persé van drukken. En of een lagere resolutie gaat opvallen, ligt ook wel een beetje aan de samenstelling van de afbeelding zelf. Zo zal het bij bijvoorbeeld een organische achtergrond (zoals bomen of struiken) minder opvallen dan bij een afbeelding met veel rechte lijnen. En aan een afbeelding die heel groot op de cover van een magazine komt stelt de klant vaak andere eisen dan een kleine illustratie bij een artikeltje.
Afbeelding comprimeren
Ook speelt de wijze waarop de afbeelding gecomprimeerd is een rol. Als de afbeelding met veel verlies van kwaliteit is gecomprimeerd (we noemen dat ‘lossy’, vrij vertaald: met verlies), dan ga je dat bij drukwerk alleen nog maar beter zien. Is de afbeelding zonder verlies van kwaliteit gecomprimeerd (‘lossless’) of maar heel licht ( ‘visually lossless’) dan ziet hij er in het drukwerk beter uit.
Maar: de resolutie van de afbeelding blijft belangrijk, dus ook een lossless gecomprimeerde afbeelding kan er slecht uitzien in drukwerk indien de DPI-waarde ervan te laag is!
Conclusie
Een hoge resolutie zorgt ervoor dat teksten, logo’s en foto’s haarscherp worden afgedrukt, zonder onscherpte of kartelrandjes. Hiermee voorkom je dat het drukwerk er wazig of pixelachtig uitziet!
Resolutie instellen via Microsoft Word
Word zal met de standaard-instellingen afbeeldingen standaard comprimeren. Lossy, dus met kwaliteitsverlies. Let er dus op dat als je een afbeelding in Word plakt, deze direct verkleind wordt. Hem eruit halen en na het wijzigen van de Word-instellingen terugplakken heeft geen zin; het kwaad is dan al geschied.
Instellingen aanpassen in Word
Afbeeldingen voorbereiden: zorg ervoor dat de afbeeldingen die je in Word plaatst, de gewenste kwaliteit (300 dpi voor drukwerk) hebben voordat je ze invoegt. Gebruik een afbeeldingsbewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop om je afbeeldingen aan te passen. Er zijn ook diverse online tools waar afbeeldingen bewerkt kunnen worden.
Standaardresolutie wijzigen: hier volgt de instructie om Word voor te bereiden zodat deze de afbeeldingsresolutie niet teveel verlaagt.
- Klik in Word op het menu BESTAND
- Klik onderaan in het scherm op OPTIES – er opent zich een window
- Klik in het deelvenster aan de linkerkant op GEAVANCEERD
- Scroll aan de rechterkant naar beneden tot aan “GROOTTE EN KWALITEIT VAN AFBEELDING”
- Vink de optie “AFBEELDINGEN IN HET BESTAND NIET COMPRIMEREN” aan
- Klik op OK
Word zal nu NIET meer automatisch de ingevoegde afbeeldingen comprimeren. Let erop dat de ingevoegde afbeeldingen maximaal 300 DPI zijn en niet hoger. Een hogere waarde dan 300 DPI heeft geen zin; dat levert alleen maar hele grote, zware Word-bestanden op.
Maken van een druk-PDF vanuit Word
Sommige PDF-conversieprogramma’s bieden opties om de afbeeldingsresolutie aan te passen. Let erop dat je niet op dat niveau alsnog de mist in gaat, gebruik voor drukwerk altijd de insteling “Drukwerkkwaliteit” of iets dergelijks. Als je de PDF ergens anders voor gaat gebruiken, zoals distributie per mail met als doel dat men het op het beeldscherm leest, dan kun je een lagere kwaliteitsinstelling gebruiken.
Afbeeldingsresolutie instellen via Canva
Canva biedt geen directe instellingen om de resolutie van je ontwerp in te stellen. Dit komt doordat Canva zich voornamelijk richt op digitale ontwerpen en eenvoudig drukwerk, waarbij resolutievereisten minder kritisch zijn.
Afbeeldingsresolutie in Canva
Wanneer je afbeeldingen in Canva uploadt, behouden ze hun oorspronkelijke DPI-waarden. De kwaliteit van de afgedrukte afbeeldingen hangt dus af van de resolutie van de originele afbeeldingen! Zorg er daarom voor dat de afbeeldingen die je in je Canva-ontwerp gebruikt bij voorkeur 300 DPI zijn. Hierdoor zullen de afgedrukte afbeeldingen scherp en helder zijn.
Maken van een druk-PDF vanuit Canva
Wanneer je je ontwerp als PDF-afdruk downloadt, optimaliseert Canva de afbeeldingen voor drukwerk. De uiteindelijke afbeeldingsresolutie kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de gebruikte afbeeldingen. Zorg ervoor dat je de optie kiest “PDF-afdrukken voor de beste afdrukkwaliteit” en vink ook de optie “Bijsnijdmarkeringen en afloop” aan.
Resolutie afbeeldingen instellen via Adobe Indesign
Het is belangrijk om te begrijpen dat de resolutie voornamelijk relevant is voor rasterafbeeldingen (zoals foto’s), en niet voor het InDesign-document zelf. InDesign is een vectorgebaseerd programma, wat betekent dat het voornamelijk werkt met schaalbare objecten. Volg onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat er geen resolutie-problemen ontstaan.
1. Afbeeldingen voorbereiden
- Controleer de resolutie van je afbeeldingen: voordat je afbeeldingen in InDesign plaatst, controleer je hun resolutie in een bewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop. Zorg ervoor dat de afbeeldingen een resolutie van 300 dpi hebben op het gewenste afdrukformaat.
- Afbeeldingen schalen: als je afbeeldingen in InDesign schaalt, zal de effectieve resolutie veranderen. Gebruik het deelvenster “Koppelingen” in InDesign om de effectieve resolutie van je afbeeldingen te controleren. Ga naar “Venster” > “Koppelingen”, hier kun je de effectieve PPI (pixels per inch) zien.
2. PDF exporteren
- PDF-voorinstellingen: wanneer je je InDesign-document exporteert naar PDF, kun je instellen hoe afbeeldingen worden gecomprimeerd en gesampled. Gebruik een PDF-voorinstelling die geschikt is voor drukwerk, zoals “[PDF/X-1a:2001]”.
- Compressie: in het dialoogvenster “Adobe PDF exporteren” kun je de compressie-instellingen voor afbeeldingen aanpassen. Zorg ervoor dat de instellingen zijn ingesteld op 300 dpi voor afbeeldingen in kleur en grijswaarden.
Aandachtspunten resolutie in Indesign
- Vectorafbeeldingen: Vectorafbeeldingen (zoals logo’s en illustraties gemaakt in Adobe Illustrator) zijn schaalbaar en hebben geen vaste dpi-waarde.
- Effectieve resolutie: De “effectieve resolutie” in InDesign is de werkelijke resolutie van de afbeelding na het schalen.