BookTok

BookTok (#BookTok), subcommunity op TikTok

Op TikTok is de uit Amerika overgewaaide subcommunity BookTok te vinden, waardoor de populariteit van het gedrukte boek flink stijgt. Onder de hashtag BookTok (dus: #BookTok) tref je deze community aan. Overigens is in navolging hiervan in Nederland ook de hashtag #BoekTok te vinden!

Filmpjes

Op het social media platform BookTok kun je volop video’s vinden over vele boeken. De genres variëren van romans tot jeugdliteratuur tot fantasy. De creators (makers) van de filmpjes beoordelen en bespreken de door hen gelezen boeken. Dat doen ze vaak met humor en grappen. Dankzij deze filmpjes groeit de populariteit van boeken in het algemeen en de besproken boeken in het bijzonder.

Het gevolg

Creators (vaak jongeren) vertellen in de filmpjes over het boek dat ze aan het lezen zijn of hebben gelezen. Hierdoor wordt de drempel verlaagd voor het zoeken naar een leuk boek, waardoor een besproken boek vaak direct online wordt besteld. Hart van Nederland schrijft over Soraya Riem, één van de eerste Nederlandse ‘BoekTokkers’. Zij geeft vooral tips over Nederlandstalige boeken. Soraya werkt bij een uitgever en is daar op enig moment over gaan vertellen op TikTok. In maart 2021 ontplofte de boel ineens. Ze kreeg veel views en vragen over boeken – zo rolde ze erin.

Stijgende verkoop dankzij BookTok

Het gevolg van al deze activiteit is, dat het lezen van (papieren, gedrukte) boeken in populariteit stijgt – evenals de verkoop van deze boeken. De verkooppunten, zoals kiosken, boekhandels en uiteraard ook webwinkels merken dit aan een stijgende omzet. Want, boeken die door creators zijn aangeprezen worden ineens volop besteld door jongeren!

Mocht je ook eens een kijkje willen nemen op TikTok, maak dan een gratis account aan en check alle mogelijkheden: https://www.tiktok.com/nl-NL

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES