Niet-verwijderbare etiketten

Overplakken van bestaande tekst met niet-verwijderbare etiketten

Soms bevat een verpakking, zoals bijvoorbeeld een golfkartonnen doos of een palletbox, een opdruk die niet gewenst is. Daar moet iets overheen. En soms, mag de ontvanger de oorspronkelijke tekst niet zien… In dat geval produceren we niet-verwijderbare etiketten. Mét opake belijming.

Doorschijnen of afdekken

De eerste vraag die wij stellen bij een aanvraag voor etiketten is: staat er een drukbeeld op de ondergrond en mag deze doorschijnen? U dient namelijk te weten dat etiketten vaak uit vrij dun papier geproduceerd worden. Zodra u een etiket over een bedrukte ondergrond plakt, zal de tekst eronder iets doorschijnen.

Bij deze specifieke opdracht was dit inderdaad het geval: de “over te plakken” tekst (namelijk: ‘Made in China‘) mocht in géén geval zichtbaar meer zijn en dus absoluut niet doorschijnen.

We kunnen dat oplossen door het etiket te voorzien van een zware bedrukking. Bijvoorbeeld een raster over het hele etiket of zelfs een volvlak. Dat is een voordelige oplossing. Indien er echter leesbare tekst op het etiket dient te staan, dan kiezen we liever voor een opake belijming. De opaciteit zegt iets over de lichtdoorlaatbaarheid. Een hoge opaciteit (en bij drukwerk noemen we dat “opaak”) wil zeggen ‘niet doorschijnend’. In de praktijk komt het erop neer dat de lijmlaag van een grijze of zelfs zwarte kleur is voorzien.
En daarmee is het probleem van doorschijnen in één klap opgelost.

Verwijderen van het etiket – of juist niet?

De volgende vraag die we stellen is: dient een etiket permanent hechtend of non-permanent hechtend te zijn? Non-permanente lijm is er speciaal voor gemaakt om het etiket eenvoudig te kunnen verwijderen. De meeste vraag is naar niet-verwijderbare etiketten, dus over het algemeen wordt een permanent-hechtende belijming toegepast. Maar indien het bijvoorbeeld een product betreft dat ontsierd wordt door het etiket, dan is een non-permanente lijm wenselijk.

Overigens: let erop dat een non-permanente lijm na verloop van tijd langzamerhand permanent wordt. Dit komt doordat de oplosmiddelen die in de lijm zitten verdwijnen door de tijd. Dit proces wordt versneld door onder andere klimatologische invloeden .

Écht niet leesbaar…

En toen was daar dus deze specifieke aanvraag. Ja: niet-doorschijnend, dus opaak belijmd. Ja: niet eenvoudig te verwijderen dus permanent hechtend. Maar bij deze aanvraag was er iets bijzonders. Het was namelijk zélfs de bedoeling dat de klant nooit zou kunnen zien wat er onder het etiket staat!

In dat geval hebben we een ander verhaal. Want bij “afscheuren” van het etiket, waarbij bijvoorbeeld de toplaag van het karton mee afscheurt, is de tekst vanzelfsprekend altijd nog wel ‘een soort van’ leesbaar.

Muurvast en 100% niet-verwijderbaar?

Een advies zou natuurlijk kunnen zijn, om de bestaande verpakkingen weg te gooien en nieuwe dozen te produceren. Met correcte opdruk. Da’s een kostbare aangelegenheid: ten eerste gooien we dan goede verpakkingen weg en ten tweede levert dat een enorme ompak-klus op.
Dat is vanzelfsprekend geen oplossing.

Wél een oplossing is de volgende. We hebben de klant een speciale, zeer agressieve lijmsoort geadviseerd. Een lijm die héél even de tijd nodig heeft om zijn werk te doen. En dan, dankzij de chemische samenstelling ervan zodanig “één” wordt met de toplaag van het papier, dat deze onherstelbaar aangetast is. Inclusief de weg te moffelen tekst!

Geheime teksten

Soms hebben we nou eenmaal iets weg te moffelen. Hoeft niet iedereen alles te weten. Of klopt bepaalde informatie gewoon niet. In dát geval bedenken we een list waarmee u verder kunt. Heeft u een dergelijk vraagstuk? Geef ons de kans om van u een permanent-hechtende klant te maken. Bel direct! We zitten klaar om u verder te helpen. Zónder onnodige kosten.

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES