Posttarieven periodieken 2023

Posttarieven periodieken 2023

Het leven wordt een stuk duurder voor uitgevers van periodieken. Voor nieuwe, relatief kleine uitgevers (onder de 100.000 stuks per jaar) maakt PostNL het onmogelijk om een periodiekencontract af te sluiten. Daarnaast verschraalt het postbedrijf haar aanbod. En tenslotte gaan alle posttarieven omhoog.

Afbouw van periodieken-contracten

PostNL gaat geen nieuwe periodiekencontracten meer aan met uitgevers die minder dan 100.000 periodieken per jaar verzenden. Maar ook bestaande “kleine” uitgevers schijnen in de gevarenzone te komen: contracten worden nog wel verlengd, maar PostNL gaat wel pogen deze contracten “af te bouwen”. Wat het postbedrijf daarmee bedoelt is nog niet duidelijk.

Bestaande diensten

Per Januari 2023 kunnen periodieken niet meer onder 24-uurs dienst worden aangeboden. Dat betekent dus dat een korte overkomstduur onmogelijk wordt, tenzij het periodiek als normale 24-uurs post wordt aangeboden. Dat levert uiteraard een fikse kostenstijging op – waarschijnlijk onhaalbaar voor de meeste bladen die gewend waren om op deze manier te verzenden.

Doordat zaterdagbezorging nog uitsluitend via de 24-uurs dienst beschikbaar is, vervalt daarmee feitelijk de zaterdagbezorging voor periodieken.

De verzendopties VAST en FLEX blijven wel bestaan.

Tarieven

Om te beginnen gaan de tarieven van alle postdiensten van PostNL per 2023 omhoog. Daar ontkomt dus niemand aan.
Daarnaast is het dus zo, dat uitgevers die hun periodiek onder 24-uurs dienst willen verzenden, daarvoor het reguliere posttarief gaan betalen.
Tenslotte worden de gewichtsklassen verder samengevoegd, wat in de praktijk een verdere stijging van de kosten betekent.

Het uitgeven van een tijdschrift wordt hiermee stukken duurder. In veel gevallen gaat dat om kosten die niet geheel aan de abonnee kunnen worden doorberekend. Abonnees zullen afhaken, niet in de laatste plaats omdat “het leven” over het algemeen duurder wordt en iedereen een beetje op de besparingstoer is.

Gevolgen voor de grafische branche

De mogelijke gevolgen voor uitgeverijen zijn duidelijk; er zullen bladen gaan verdwijnen. En dát heeft vanzelfsprekend weer direct gevolgen voor producenten zoals drukkers, afwerkers en mailingbedrijven. Maar ook vormgevers, tekstschrijvers en fotografen!

De leden van het Koninklijk Verbond Grafische Ondernemingen (KVGO) trekken derhalve aan de bel. Het KVGO pleit voor meer concurrentie op de postmarkt, juist ter bescherming van de uitgeef- én de grafimedia-branche. Grafisch vakblad Printmatters schreef hier een artikel over, dat hier te lezen is (klik op deze link).

Incido en post(tarieven) in 2023

Al sinds jaar en dag volgt Incido de postmarkt op de voet. Als reseller van een grote alternatieve postaanbieder helpen we onze klanten al jarenlang met slimmere verzendmethodes, scherpere tarieven en/of betere servicekaders dan PostNL biedt. Door ontwikkelingen op de postmarkt, zoals de overname van postbedrijf SANDD door PostNL (zie ook ons andere nieuwsbericht hierover) wordt het voor de zakelijke consument steeds lastiger om partijen en periodieken betaalbaar te blijven verzenden. Maar binnen de mogelijkheden die de markt nog wél biedt, denken wij heel graag met u mee. Het verzenden van een partij is voor ons altijd maatwerk, zoals wij alle opdrachten behandelen en beschouwen als maatwerk.

Meer weten?

Wilt u meer weten, bijvoorbeeld niet alleen over de posttarieven periodieken 2023 maar ook andere posttarieven? Neemt u dan contact met ons op. Bellen, mailen, een brief sturen: altijd goed!

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES