Verpakkingstape onder druk

Juli 2023: alle bedrukte verpakkingstape zoals PVC tape, papieren verpakkingstape, PP tape volop voorradig. Zie update!
Juni 2021: verdere verhogingen van levertijden en kostprijzen kunststoffen. Maar: ook goed nieuws. Zie update!
16 April 2021: levertijden en prijzen lopen verder op, machines staan stil. Zie update onderaan dit artikel.
22 Maart 2021: prijsstijging 8% met directe ingang. Een update van dit bericht vindt u onderaan dit artikel!!
15 September: oplopende levertijden (15 weken) en tarieven. Een nieuwe update onderaan dit artikel.

Levering én prijzen van verpakkingstape onder druk

Een optelsom van factoren begint in de markt te leiden tot zowel leveringsproblemen als prijsdruk bij zowel PVC tape als PP tape. Hierdoor staat de markt van verpakkingen in het algemeen – en verpakkingstape in het bijzonder onder druk.

Oorzaken

Eén van deze factoren is de grote brand in een PVC-fabriek begin 2020. Daarmee begonnen feitelijk al problemen, maar doordat de markt nog verzadigd was met buffers was dit nog niet merkbaar.

En toen… brak Corona uit in Europa. Dit had tot gevolg, dat winkels zichzelf gingen omtoveren tot halve – of zelfs hele webshops. De vraag naar verpakkingsmateriaal en (bedrukte) tape begon ineens te groeien, waardoor buffers begonnen op te raken.

Zie in dit kader ook ons artikel over het tekort aan golfkarton (klik hier) en bekijk het persbericht van NRK. Daarnaast wordt een goede illustratie van de situatie hier geschetst: https://www.gkv.de/de/service/presse/lieferausfaelle-und-preisexplosion-bei-kunststoffen-setzen-verarbeiter-unter-massiven-druck.html

Grondstof-tekorten

Oplopende levertijden worden veroorzaakt door de opstapeling van twee factoren;

Ten eerste is daar het tekort aan basismateriaal. Helaas hebben sommige tape-drukkers hun productie al regelmatig stil moeten leggen als gevolg van dit tekort. Dankzij de herbouw van de genoemde fabriek zullen deze problemen op termijn opgelost worden. Helaas zal dit op z’n vroegst pas in de tweede helft van 2021 zijn, waardoor we dus nog wel een tijdje zullen kampen met de genoemde problemen.

Ten tweede is daar de explosief gestegen (en nog steeds stijgende!) vraag naar het eindproduct: (al dan niet bedrukte) verpakkingstape.

Ter illustratie: levertijden die wij voorheen afgaven op 3 tot 5 weken (afhankelijk van het moment in het jaar) lopen inmiddels op naar 5 tot 6 weken.

Prijsstijgingen

Helaas zijn ook prijsstijgingen voor verpakkingstape inmiddels aan de orde van de dag. Tarieven vastzetten voor langere tijd is niet meer mogelijk. Veroorzakers van deze prijsstijgingen zijn onder meer;

  • Schaarste van het bronmateriaal: vraag en aanbod zijn niet in balans en dat beïnvloedt de prijs
  • Oplopende transportkosten vanuit Zuidoost-Azië: leveringen van bronmateriaal vanuit andere werelddelen wordt steeds lastiger door dalende vrachtcapaciteit
  • Oplopende heffingen: nieuwe en stijgende CO²-toeslagen en afvalverwerkingsbijdragen in de productieketen

Dus niet alleen de stijging in kosten van het basismateriaal, maar ook overige stijgende kosten beginnen en flinke rol te spelen in de prijs van het eindproduct.

HELP! Verpakkingsmateriaal nodig… en nu?

We adviseren onze klanten om rekening te houden met deze situatie. Let op onderstaande aandachtspunten;

  • Zoek pro-actief naar alternatieven
  • Denk aan uw (verpakkings-)budget
  • Verhoog voorraadbuffers van uw verpakkingen en verpakkingsmaterialen
  • Houdt uw productie- en leveringsplanningen in de gaten

Kunt u hierbij hulp gebruiken? Voorziet u problemen of wilt u ze gewoon vóór zijn? Bel of mail ons dan direct. We kijken samen met u naar de mogelijkheden en alternatieven. En zit u écht omhoog… wellicht hebben we een bijna perfecte oplossing… Da’s onze uitdaging!

We p(l)akken u graag in met een werkbare oplossing.

Update 22 Maart 2021

Met onmiddellijke ingang moeten wij de tarieven van PVC-tape met 8% verhogen. Dit komt door de nog steeds oplopende tekorten, de explosieve groei van vrachttarieven én stijgende energiekosten. Daarnaast loopt door de enorme vraag naar tapes de levertijd steeds verder op. Helaas is de verwachting dat de komende maand(en) de prijzen en levering van verpakkingstape onder druk blijven staan. Het is verstandig om rekening te houden met levertijden tot 6 weken.

Zie ook ons artikel over tekorten op het gebied van golfkarton (klik hier).

Update 16 April 2021

Doordat het bronmateriaal schaarser en schaarser blijft worden, lopen de levertijden op bedrukte tapes verder op. De markt dient momenteel rekening te houden met 6 tot 8 weken. Tarieven worden in April wederom verhoogd, als direct gevolg van gestegen grondstofprijzen. Ons bereiken reeds berichten over stilstand van machines bij diverse producenten als gevolg van het gebrek aan materiaal.

Update Juni 2021

Weinig nieuws onder de zon. Vooralsnog lopen levertijden op bedrukte tapes nog steeds op. Inmiddels is het verstandig om te rekenen met gemiddeld 11 weken. Tarieven blijven verhogen ten gevolge van stijgende grondstofprijzen. Stilstand van machines wegens materiaalgebrek is inmiddels gemeengoed.
Er is echter ook goed nieuws te melden. De herbouwde fabriek in Italië produceert weer. Eén specificatie draait volop, een andere wordt momenteel opgestart en getest. Het is op dit moment, mede door de achterstanden, nog een druppel op een gloeiende plaat. Echter men verwacht stabilisatie van de markt in het vierde kwartaal van 2021.

Update September 2021

Per September adviseren wij onze klanten, om rekening te houden met een levertijd tot 15 weken (op bedrukte verpakkingstape). Tarieven zijn uitsluitend op aanvraag, want momenteel is bijna sprake van weekprijzen. We duimen nog steeds voor stabilisatie van de markt in Q4. Mocht dit gebeuren, dan zal dat echter niet direct merkbaar zijn in de markt. Grote productie-achterstanden vullen de machines tot zeker in het nieuwe jaar. Wij hopen op een merkbare verbetering in de loop van het 1e kwartaal van 2022!

Update Juli 2023

Niet alleen alle bedrukte verpakkingstapes zoals PVC-, papieren en PP tape is volop voorradig en snel leverbaar. Daarnaast lanceerden wij een nieuw concept onder de vlag Kwaliteitsdrukwerken. Onderdeel hiervan is onze nieuwe site www.kwaliteitstape.nl alwaar u uw bedrukte verpakkingstape online kunt configureren, calculeren en vervolgens een extra scherpe offerte kunt aanvragen met één druk op de knop.

OPENINGSTIJDEN

Werkdagen 08:30 – 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

TELEFOONNUMMER

  +31(0) 413 25 32 25

ONS ADRES